Alam Semulajadi

Malaysia ialah sebuah negara yang kaya dengan keindahan alam semulajadi. Keindahan alam yang mampu menarik ramai pelancong dari luar dan dalam negara terutama kecantikan flora dan fauna. Flora dan fauna mempunyai daya tarikan yang sangat tinggi kepada pelancong yang ingin menikmati ketenangan dan suasana yang aman ditemani oleh alam semulajadi. Di Malaysia terdapat banyak destinasi ekopelancongan yang telah diwujudkan untuk memberi pengalaman kepada pelancong domestik menikmati keindahan di kawasan semula jadi.GUNUNG TAHAN, PAHANG.

Gunung Tahan, merupakan puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia dengan ketinggian 7,175 kaki dari aras laut. Ia terletak di hutan negara Taman Negara, Pahang. Gunung ini adalah sebahagian daripada Banjaran Tahan di Perbukit Tenasserim dan sangat popular dikalangan pendaki tempatan. Taman Negara Taman Negara adalah tempat yang amat sesuai jika anda menggemari hutan hujan dan pendakian. Alami sendiri pengalaman di laluan pejalan kaki kanopi terpanjang di dunia, melawat perkampungan orang asli, menjejaki di bawah kanopi hutan hujan, mendaki gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia, gua, memancing, berkhemah, memerhati hidupan liar dan banyak lagi.

Lokasi : Taman Negara National Park, Pahang, MalaysiaPUSAT KONSERVASI GAJAH KUALA GANDAH, PAHANG.

Pusat Konservasi Gajah Kuala Gandah ialah sebuah pusat perlindungan gajah yang terletak di Temerloh,Pahang terletak di dalam Rizab Hidupan Liar Krau.

Lokasi : Taman Negara National Park, Pahang, MalaysiaCAMERON HIGHLAND, PAHANG.

Cameron Highlands, Pahang merupakan salah satu destinasi pelancongan popular di Malaysia. Terletak di ketinggian 1500 meter di kaki pergunungan yang tenang dan mendamaikan. Sebuah pusat peranginan yang bersuhu sejuk dengan hamparan ladang teh dan ladang strawberi terbentang luas yang tumbuh subur menghijau. Sangat sesuai untuk percutian yang santai dan tenang jauh dari kota metropolitan.

Lokasi : Cameron Highland, Pahang.TAMAN NEGERI ROYAL BELUM, PERAK.

Taman Negeri Royal Belum, Perak Malaysia asalnya, telah diwartakan sebagai Hutan Simpan Belum (Hutan Simpan Belum) pada tahun 1971 dan seterusnya pada tahun 2007 ia telah digazetkan semula mengikut Enakmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001 Sek. 6 (Seksyen 6, Enakmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001) sebagai Taman Negeri. Pada tahun 2012, ia juga telah diwartakan di bawah Enakmen Perhutanan Negeri Perak (Enakmen Perhutanan Negeri Perak) serta Tapak Warisan Negara yang merupakan pengiktirafan tertinggi yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia. Royal Belum adalah satu-satunya hutan di Malaysia di mana kesemua spesies burung enggang Malaysia boleh ditemui disini.

Lokasi : Jeti awam royal belum tasik pulau banding pulau banding, 33320 Gerik, PerakTAMAN EKO RIMBA, KUALA LUMPUR.

KL Forest Eco Park atau Taman Eko Rimba KL (dahulunya dikenali sebagai Hutan Simpan Bukit Nanas) ialah salah satu hutan simpan kekal tertua yang terdapat di Malaysia. Diwartakan pada tahun 1906, Taman Eko Rimba dikelilingi oleh hutan konkrit di tengah Kuala Lumpur dan bangunan pencakar langit. Malah, taman hutan hujan itu terletak betul-betul bersebelahan dengan salah satu mercu tanda Malaysia, Menara Kuala Lumpur (Menara KL).

Lokasi:Lot 240, Jalan Raja Chulan, Bukit Kewangan, 50250 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala LumpurTAMAN BOTANI NEGARA, SHAH ALAM.

Taman Botani Negara Shah Alam sebelum ini dikenali sebagai TPM dan yang pada mulanya dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah telah dibangunkan pada 24 April 1986 sebelum diisytiharkan sebagai Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam Malaysia oleh Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Al-Haj ibni Hishamuddin Alam Shah Al-Haj pada tahun 1991.

Lokasi : 40000, Taman Pertanian Malaysia, 40170 Shah Alam, SelangorTAMAN NEGARA KUALA KOH, KELANTAN.

Taman Negara Kuala Koh adalah pintu masuk utara ke Taman Negara,Pahang yang kaya dengan flora dan fauna semulajadi. “Bumbun” atau tempat pemerhatian, di mana kita boleh memerhatikan haiwan liar tanpa disedari, terdapat juga, laluan pejalan kaki kanopi dan penempatan orang asli di sini. Terdapat juga kira-kira 200 spesies burung boleh diperhatikan di Taman Negara Kuala Koh, menjadikannya tempat yang sesuai untuk peminat memerhati gelagat burung.

Lokasi : Kuala Koh, 18300, Gua Musang, KelantanKAMPUNG KUANTAN FIREFLY PARK, KUALA SELANGOR.

Kampung Kuantan dan Kampung Bukit Belimbing di Kuala Selangor adalah antara beberapa tempat di dunia di mana seseorang boleh menyaksikan simfoni lampu kelip-kelip yang dipersembahkan oleh koloni kelip-kelip pada waktu malam. Cahaya yang dipancarkan oleh kelip-kelip dipanggil “cahaya sejuk”; yang menghasilkan haba sifar. Ia digunakan sebagai medium komunikasi dan juga untuk menarik pasangan kelik-kelik.

Lokasi : Kampung Kuantan Firefly Park,Jalan Rawang, 45000 Kuala Selangor.SANTUBONG NATIONAL PARK, SARAWAK.

Taman Negara Santubong ialah sebuah taman negara yang terletak di Kuching, Sarawak, Malaysia. Disini terdapat Gunung Santubong setinggi 810m dan cerun hutan hujan di sekitarnya. Anda pasti terpesona dengan keindahan alam semulajadinya. Bagi peminat kaki hiking inilah salah satu lokasi pilihan anda.

Lokasi : Q100-2, Santubong, 93050 Kuching, Sarawak.KILIM GEOFOREST PARK, KEDAH.

Kilim Geoforest Park adalah salah satu daripada tiga kawasan pemuliharaan penting untuk Langkawi Geopark. Di sini terdapat spesies pokok-pokok bakau yang dikatakan berusia ratusan ribu tahun dan struktur batuan batu kapur yang sudah berusia jutaan tahun selain hutan bakau, lagun & pantai yang indah.

Lokasi : Kilim River Tourism Jetty, Mukim Kampung Kilim, 07000 Langkawi, Kedah.