MICE

(Mesyuarat, Insentif, Konvensyen, Pameran)

Malaysia menjadi tumpuan apabila menjadi penganjur acara peringkat serantau dan antarabangsa dan menjadi tuan rumah kerana merupakan hab ekonomi paling pesat berkembang di Asia Tenggara. Selain daripada menjadi destinasi popular untuk persidangan antarabangsa, Malaysia juga menganjurkan pelbagai acara yang menarik ramai orang. Mengambil contoh Grand Prix Formula Satu (F1) Sepang yang berprestij dan Festival Bot Naga Antarabangsa Pulau Pinang adalah dua acara popular yang telah menjadi venue tetap dalam kalendar acara.

Tempat alam semulajadi sering menjadi pilihan para penganjur untuk menjalan sebarang aktiviti yang bersesuai. Malaysia tentu saja merupakan pilihan kepada mereka yang ingin merasai sendiri budaya, warisan, alam sekitar, bangunan bersejarah sehingga air terjun yang mengalir dan hutan hujan tua yang menghijau. Status Malaysia sebagai destinasi pilihan Asia untuk acara bisnes telah diiktiraf di China MICE Industry Golden Chair Awards ke-13 kerana Malaysia telah dianugerahi sebagai Destinasi MICE Paling Diharapkan No 4 untuk tahun 2020.

PUSAT KONVENSYEN KUALA LUMPUR.

Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dimiliki oleh KLCC (Holdings) Sdn Bhd merupakan anak syarikat Petrolium Nasional Berhad (PETRONAS) dan diuruskan oleh Convex Malaysia Sdn Bhd, sebuah usahasama antara KLCC (Holdings) Sdn Bhd dan ASM Global. Terletak di tengah-tengah ibu kota negara dan menjadi sebahagian daripada denyut nadi Pusat Bandaraya Kuala Lumpur (KLCC) , pusat ini sesuai untuk majlis rasmi berprofil tinggi hingga majlis peribadi seperti perkahwinan dan hari lahir. Dengan fasiliti yang hebat dan lengkap, kemudahan yang dibina berkapasiti 5 tingkat ini merangkumi sejumlah 33,659 meter persegi, menampilkan pelbagai ruang fungsi pelbagai guna yang boleh disesuaikan termasuk, dua auditoria; sebuah Grand Ballroom, Dewan Bankuet, tiga Dewan Persidangan, 8 Dewan Pameran dan 23 bilik mesyuarat. Pusat ini juga mempunyai kemudahan sokongan seperti Suite Hospitaliti, Lounge VVIP, Outlet F&B, Bilik Perubatan dan banyak lagi.

Lokasi: Jalan Pinang, Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.PUSAT PAMERAN & KONVENSI MATRADE.

Kompleks Pusat Pameran & Konvensyen (MECC) MATRADE menawarkan lebih daripada 106,000 meter persegi ruang lantai, mempunyai 24 tingkat, MATRADE dengan reka bentuk gerbang yang unik dan menarik, ia juga merangkumi podium, Blok Menara serta amfiteater. Salah satu tempat pilihan terbaik untuk mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran dengan penekanan pada acara Trade-Centric, kemudahan ini dilengkapi dengan kemudahan terkini termasuk skrin LED yang besar, pengagihan kuasa yang cekap, sambungan Wi-Fi tanpa gangguan dan banyak lagi. Ini menjadikan MECC lokasi yang serba boleh untuk apa jua acara; besar atau kecil, samada di dalam dan di luar rumah.

Lokasi: Level 3, KL Metropolis, Menara Matrade, Jalan Sultan Haji Ahmad Shah, Kompleks Kerajaan, 50480 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala LumpurPUSAT DAGANGAN DUNIA (WTC).

WTC mempunyai struktur ikonik dengan seni bina tradisional yang penuh dengan tradisi dan sejarah. WTC terdiri daripada dewan serbaguna, bilik mesyuarat serba moden, dan ruang terbuka juga disediakan. Fleksibeliti membolehkan konsep acara sangat sesuai dalam kedua-dua format tradisional dan moden. WTC terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, 45 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pusat beli-belah, restoran, pusat hiburan dan hotel 3 hingga 5 bintang semuanya berada dalam jarak berjalan kaki dari sini. WTC adalah tempat pilihan terbaik untuk konvensyen tempatan dan antarabangsa, konsert, perkahwinan, dan acara berprestij lain.

Lokasi: 41, Jalan Tun Ismail, Chow Kit, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala LumpurARENA SUKAN ANTARABANGSA PULAU PINANG

Pusat konvensyen bersepadu bertaraf dunia ini, terdiri daripada ruang bersebelahan 4,500 meter persegi bilik tarian tanpa tiang menyediakan pemandangan pentas tanpa halangan, yang boleh memuatkan 400 meja jamuan bulat atau 8000 tempat duduk teater untuk sebarang persidangan. Bilik tarian besar adalah ruang acara yang benar-benar unik dan fleksibiliti. Dimana partition boleh diwujudkan untuk memastikan fleksibiliti ruang dan boleh dibahagikan kepada empat dewan yang lebih kecil mengikut acara.

Lokasi: Bayan Baru, Penang; MalaysiaPUSAT KONVENSYEN ANTARABANGSA PUTRAJAYA.

Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) berdiri dengan megah di atas bukit merupakan puncak tertinggi di Putrajaya dan berada di tengah-tengah kawasan perumahan yang berprestij dan membangun mengadap tasik. Ia merupakan mercu tanda ikonik simbol bagi keutuhan Kerajaan Malaysia. Menggabungkan reka bentuk moden, luas dan sangat serba boleh. Ciri seni binanya yang paling mengagumkan ialah bumbungnya, direka bentuk menyerupai "Perak Tertunda", pakaian perak buatan tangan berhias yang dipakai pada majlis istiadat oleh Sultan Malaysia, yang mewakili kekuasaan dan kewibawaan.

Lokasi: Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Jalan P5, Presint 5, 62000 PutrajayaISTANA BUDAYA.

Keunikan senibina Istana Budaya bersandarkan konsep beberapa aspek kebudayaan Melayu. Jika dilihat dari atas, bangunan Istana Budaya berbentuk seperti wau bulan Kelantan. Bentuk bangunan pula seperti sirih junjung iaitu lambang pemula upacara yang sering digunakan di dalam istiadat perkahwinan Melayu dan upacara menyambut tetamu. Panggung Sari mampu menempatkan 1408 orang pada satu-satu masa, termasuk 788 orang di Balai Sari Penghadapan yang terletak di tingkat satu. Manakala Balai Sari Utama boleh menempatkan 328 di tingkat dua dan 292 orang di Balai Sari Peninjau di tingkat tiga. Istana Budaya sangat sesuai untuk acara hiburan dan budaya berpertij peringkat tempatan dan antarabangsa samada konsert mahu pun seni teater.

Lokasi: Jalan Tun Razak, Titiwangsa, 50694 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur