Sejarah

Pelancongan  bersejarah di negara Malaysia melibatkan beberapa tempat  lawatan yang mengandungi kepentingan sejarah. Terdapat banyak bandar dan tempat di Malaysia yang menyediakan pemahaman mendalam tentang sejarah negara. Pelancongan bersejarah di Malaysia dapat memberitahu setiap yang perlu anda ketahui berkenaan sejarah negara. Terdapat banyak bangunan dan tugu sebagai bukti penjajahan masa lampau di Malaysia. Bangunan-bangunan Belanda, Portugis dan Inggeris membentuk bahagian yang penting bagi negara.

Lawatan-lawatan bersejarah di Malaysia tidak akan gagal dalam menawarkan kenangan percutian yang indah untuk dibawa pulang. Setiap bandar di negara ini dengan megahnya menawarkan banyak muzium untuk dilawati oleh para pelancong. Majoriti masyarakat Malaysia menganut agama Islam. Oleh itu anda akan dapat menjumpai banyak masjid di seluruh negara yang mengandungi kepentingan sejarah. Penjajahan pada masa lampau ke atas negara turut memastikan penyusuran beberapa buah gereja bersejarah dan tugu peringatan.
Pelancongan bersejarah di Malaysia tentunya akan memberi banyak pengalaman kepada para pelancong.

A'FAMOSA, MELAKA.

Kota A'Famosa, adalah bekas bentang pertahanan Portugis satu ketika dulu, merupakan salah satu struktur Eropah yang tertua di Asia Tenggara dan Timur Jauh yang bertahan selama ratusan tahun. "A'Famosa" bererti "Yang Terkenal" dalam Bahasa Portugis. Terletak di negeri Malaka, gerbang "Porta de Santiago" adalah satu-satunya bagian benteng yang masih bertahan hingga saat ini.

Lokasi: Jalan Parameswara, Bandar Hilir, 78000 Alor Gajah, MelakaGEREJA ST. PAUL'S, MELAKA.

Gereja St. Paul terletak di puncak Bukit St. Paul (nama asal adalah Bukit Melaka). Gereja ini dibangun oleh Portugis sebagai tempat beribadah tetapi ketika Belanda menyerang Kota Malaka, gereja tersebut berubah menjadi tapak perkuburan. Kini hanya tedapat kesan runtuhan struktur asal yang masih dapat dilihat. Sisa-sisa struktur gereja yang besar dan batu berwarna putih yang mempunyai dua tiang di hadapan yang menyokong bangunan tersebut.

Lokasi: 1935, Jln Kota, Bandar Hilir, 75000 MelakaMASJID KAPITAN KELING, PULAU PINANG.

Masjid Kapitan Keling terletak di Jalan Kapitan Keling, yang dikenali juga sebagai Jalan Harmoni, di mana terdapat 3 bangunan keagamaan lain juga disini. Ia dibina pada awal abad ke-19 oleh masyarakat India Muslim, nama masjid itu berasal daripada perkataan dialek tempatan, "Pemimpin India". Masjid ini merupakan mercu sejarah penting di Pulau Pinang, dan dibuka kepada orang ramai pada waktu petang.

Lokasi: 14, Jalan Buckingham, George Town, 10200 George Town, Pulau PinangMasjid Jamek Sultan Ibrahim.

Masjid Jamek Sultan Ibrahim, juga dikenali sebagai Masjid Jamek Muar terletak bersebelahan dengan Istana Sultan Johor yang terletak di tepi Sungai Muar, di Bandar Muar. Kerja pembinaan bermula pada 21 Rejab 1343 Hijrah, bersamaan dengan 15 Februari 1925 dan mengambil masa lima tahun untuk disiapkan.
Kos pembinaan dan perbelanjaan lain ditanggung oleh kerajaan Johor dan hasil sumbangan orang ramai. Masjid berbentuk empat segi dengan lima bumbung berbentuk rabung (bumbung perabung lima) ini direka oleh Sulaiman bin Haji Alias, seorang pelukis di Johor. Masjid yang indah dengan gabungan pengaruh barat tradisional ini telah dirasmikan oleh KDYMM Tengku Ismail Tengku Mahkota Johor pada 28hb Februari 1930. Nama asal masjid ini ialah Masjid Maharani Muar tetapi pada tahun 1984 ia telah ditukar sempena sambutan ulang tahun ke-100 pekan Muar.

Lokasi: Jalan Petri, Taman Sri Tanjung, 84000 Muar, JohorTAPAK PERKUBURAN TAIPING, PERAK.

Tapak Perkuburan Perang yang terletak di Taiping ini adalah tempat bersemadinya anggota Bersekutu yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua, khususnya tentera Malaya dan semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu dan era penjajahan British di Tanah Melayu. Anggota tentera yang meninggal dunia selepas perang atau semasa ditempatkan di utara Tanah Melayu sebelum Darurat turut juga dikebumikan di sini.

Lokasi: Tapak Perkuburan Taiping,34000 Taiping, Perak, Malaysia

KUIL SRI MAHAMARIAMMAN , KUALA LUMPUR.

Kuil Hindu dengan seni bina Dravidian ini terletak di Kuala Lumpur dan menjadi tarikan utama kepada para pelancong. Ia diasaskan pada tahun 1873 tetapi baru-baru ini telah mendapat bangunan sendiri. Semasa pengunjung masuk, pengunjung akan melalui "RajaGopuram" (menara pintu gerbang) yang merupakan bangunan 5 tingkat dengan 228 patung berhala tersergam di atasnya. Kesemua berhala ini menggambarkan pelbagai Dewa Hindu yang memberikan pemandangan yang berwarna-warni.

Lokasi: Jalan Tun H S Lee, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, MalaysiaMAKAM HANG JEBAT AND HANG KASTURI, MELAKA.


Makam Hang Kasturi dipercayai merupakan tempat persemadian Hang Kasturi, salah seorang daripada lima bersaudara yang diketuai oleh Hang Tuah yang berkhidmat di Istana Sultan Mansor Shah Melaka pada abad ke-15. Pelbagai cerita tentang tipu muslihat istana, komplot, cemburu dan pengkhianatan menyelubungi kelima-lima sahabat itu dan akhirnya rakan-rakan yang tidak dapat dipisahkan ini berpaling tadah antara satu sama lain.
Menurut Sejarah Melayu, Hang Kasturi ditugaskan membunuh Hang Tuah yang dituduh terlibat dengan seorang atau lebih termasuk gundik Sultan pada masa itu. Hang Tuah bagaimanapun mengetahui rancangan itu dan membunuh Hang Kasturi sebagai gantinya, Hang Jebat juga turut dibunuh.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, MalaysiaISTANA KESULTANAN MELAKA, MELAKA.

Istana Kesultanan Melaka, yang terletak di kaki Bukit St. Paul (nama asal Bukit Melaka), adalah replika istana Sultan Mansur Shah abad ke-15. Ia juga dikenali sebagai Muzium Kebudayaan atau Muzium Budaya, ia kini ditukar menjadi Muzium Warisan & Sejarah Kesultanan Melayu.

Lokasi: Jln Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka