Sukan Pelancongan

Sebuah destinasi pelancongan sukan terkemuka di rantau Asia Pasifik, Malaysia giat memasarkan dirinya hari ini sebagai penganjur untuk pelbagai acara sukan dan aktiviti riadah peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Acara sukan yang terkenal di peringkat antarabangsa termasuk Sukan Komanwel 1998, Kejuaraan Formula 1, dan Le Tour de Langkawi.

Malaysia bersedia untuk menganjurkan sebarang acara sukan pada bila-bila masa kerana infrastruktur dan kemudahan sukannya yang luas dan canggih. Sebagai contoh, Kompleks Sukan Negara dan Litar F1 Sepang merupakan destinasi sukan terkemuka yang menjadi lokasi utama untuk acara sukan penting.

Malaysia bertuah kerana mempunyai persekitaran semula jadi yang menakjubkan dan juga sesuai untuk pelbagai aktiviti pengembaraan. Disebabkan ini, pelancong dengan minat khusus telah tertarik ke sini untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti beserta suasana yang mencabar. Bagi penggemar golf, Malaysia juga menawarkan lebih daripada 250 padang golf di seluruh negara.

Kementerian Belia dan Sukan ialah organisasi utama yang bertanggungjawab dalam pelancongan sukan, dan Kementerian Pelancongan, Seni & Kebudayaan membantu dengan promosi.